• Weer
  • Login

Ready Golf

Ready Golf

Op sommige golfbanen en tijdens wedstrijden kan de snelheid van het golfspel een frustrerend punt worden. Rondes die 5 uur duren terwijl deze ook in 4 uur gespeeld hadden kunnen worden. Of op onze eigen baan: wat in een ronde van 9 holes in 2 uur kan wordt vaak bijna 3 uur.
De NGF wil daar wat aan doen en heeft een publiciteitscampagne gevoerd om hieraan wat te doen. Dat gebeurde onder andere in de vorm van tips direct voor golfers maar ook met suggesties hoe je als golfclub en -baan aanpassingen kunt doen om de snelheid van het spel te stimuleren. Maar we kunnen ook veel zelf doen. We weten zelf hoe we spelen en wat onze mogelijkheden zijn. Met benutten van deze zelfkennis kunnen we een flight sneller door de baan laten gaan.

Wat kunnen we als golfers direct doen in strokeplay- of Stablefordrondes?

(Wil je een aantal filmpjes zien waarin onderstaande tips in praktijk worden gebracht? Ga naar de website van Golf.nl: https://www.golf.nl/nieuws/2017/jun/1006-slow-play-en-ready-golf).

HARKEN? SLA ALVAST!

De bal van je medespeler ligt in de bunker. Je medespeler slaat de bal en ligt vervolgens nog steeds verder van de hole af dan jouw bal. Sla in dit geval alvast jouw bal zodat je medespeler de tijd heeft om de bunker te harken en zich voor te bereiden op de volgende slag.

Of: laat je medespeler de "kortere" bal slaan en hark zelf ondertussen de bunker even aan. Misschien dat bij de volgende bunker de rollen omgedraaid zijn en jouw medespeler jouw voetstappen in de bunker kan aanharken.

UITHOLEN

Op de green heb je jouw bal dichtbij de hole geput, maar ook dichtbij de lijn van je medespeler. Hole dan vast uit. Dit is sneller dan opnieuw de ligplaats van je bal markeren, je bal op te nemen, je medespeler laten putten en dan zelf te putten.

EERST SLAAN DAN ZOEKEN

Je medespeler heeft de bal in het bos geslagen en jij ligt prachtig op de fairway. Sla dan eerst je eigen bal op de fairway en ga daarna helpen met zoeken. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen. 

AAN DE BEURT

Jij bent klaar om te slaan maar je medespeler, die eigenlijk aan de beurt is, wil of kan nog niet slaan. Sla dan als eerste zodat je medespeler daarna kan slaan en de tijd heeft om zich nog voor te bereiden op de volgende slag. Voorbeelden? Je weet dat je minder verder slaat dan je medespeler, die maar blijft wachten op de flight voor je. Sla daarom als eerste af in de wachttijd van de medespeler. 

LASTIGE BAL

Het kan zijn dat je medespeler verder weg ligt, maar een lastige slag heeft, bijvoorbeeld onder struiken, of al of niet in de rough bij een hek. Je medespeler heeft wat tijd nodig om zijn/haar opties te bekijken. Als het veilig is, sla dan eerst jouw bal. Dan heeft je medespeler wat meer tijd en kan hij/zij slaan nadat jij je bal hebt geslagen. 

OVER DE GREEN

Jouw bal ligt aan de voorkant van de green en de bal van je medespeler ligt over de green. Chip jouw bal dan eerst vanaf de voorkant van de green zodat je medespeler de tijd heeft om naar de achterkant van de green te lopen. 

KORTERE AFSLAG

Het komt wel eens voor dat je op de groep vóór je moet wachten. Misschien is je medespeler (long-hitter) aan de beurt om te slaan, maar die heeft de kans de spelers voor jullie te raken. Jij slaat wellicht korter en kan de spelers voor je nooit raken. Sla dan als eerste jouw eigen bal, dat scheelt weer wat tijd. 

PRE-SHOT ROUTINE

Een pre-shot-routine herhaal je bij iedere slag. Als deze kort is, kan dit veel tijd schelen tijdens een golfronde. Een goede en veelgebruikte routine is ‘staan, oefenswing, slaan’. Hoe langer je over je slag gaat nadenken hoe slechter die meestal gaat. Je golfprofessional kan je helpen met het vinden van je juiste (korte) pre-shot-routine. 

AFSLAGPLAATS

De keuze van de afslagplaats heeft veel invloed op de snelheid van het spel. Als een beginnende golfer van de gele of witte afslag speelt heeft hij/zij doorgaans meer slagen nodig en duurt een ronde ook aanzienlijk langer. De rode afslagplaats is allang niet meer alleen bestemd voor dames, alle spelers mogen van de rode afslagplaats spelen. Je krijgt hooguit een slag minder mee, maar de snelheid van het spel is aanzienlijk hoger. Tevens kan het spelen van een minder lange afslag ervoor zorgen dat je een aantal lastige hindernissen of lastige gebieden al gepasseerd bent. Hierdoor gaat ook de succesbeleving omhoog. 

KLAAR STAAN

Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent om te spelen als jij aan de beurt bent. Dit voorkomt veel frustratie van andere spelers en de ronde zal ook een stuk sneller gaan. 

PROVISIONELE BAL

Zoeken naar een verloren golfbal gebeurt meestal tijdens het golfspel en kost vaak veel tijd. Deze tijd kan aanzienlijk worden ingekort als je een provisionele bal hebt gespeelt. Dus zodra je denkt dat je bal verloren is of buiten de baan zou kunnen liggen speel je een provisionele bal. Doordat je een provisionele bal hebt gespeeld hoef je niet terug naar de plek waar je voor het laatst hebt geslagen om daar een nieuwe bal in het spel te brengen. 

SCORE NOTEREN

Je wordt aangemoedigd om mee te kijken bij je medespelers als ze de hole aan het uitspelen zijn op de green. Maar, tenzij er geen groep achter je is, kan je het noteren van de score op de scorekaart het beste doen op de volgende afslag. De hole is dan namelijk vrij voor de groep achter je. Als je als eerste afslaat op de volgende hole, dan noteer je je score nadat je hebt afgeslagen. 

TASSEN EN BUGGY’S

Als je richting de green loopt zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole. Soms zie je de volgende afslag al liggen of er staat een bordje die het aangeeft. 

SLAG VOORBEREIDEN

Terwijl je naar je bal toe loopt, of als andere spelers aan het spelen of voorbereiden zijn kan je al heel veel informatie inwinnen die belangrijk is voor je volgende slag. Waar komt de wind vandaan, wat is de afstand die je wilt overbruggen, hoe loopt de hole, waar liggen de hindernissen? Op die manier ben jij meteen klaar om je bal te slaan als je aan de beurt bent.

Succes met het in praktijk brengen van deze tips. Draag deze tips ook over aan je medespelers, zodat we gezamenlijk de wachttijden kunnen terugbrengen en het spelplezier kunnen vergroten.